2017

Krásný adventní čas, veselé Vánoce a šťastný rok 2018

2. + 3.12.2017- dvoudenní MVP v rakouském Welsu
GIDDA Vormicelli  V1, CACA, res. CACIB (rakouská rozhodčí p. Barbara Herczig) a druhý den se stejným výsledkem (rozhodčí p. Jan Coufal). Oba dny běhala Gidda v pracovní třídě.

V sekci "Feny" jsem konečně vytvořila Giddě její stránku.

Od jara do podzimu
 

Tři roční období uplynula, celá smečka si jich slastně užívala a můj čas už konečně patřil jenom jí.  Stihli jsme prozkoumat dosud nenavštívené kouty divoké přírody Krušných hor, prožili jsme několik naštěstí kratších "útěků" (nejdelší jen tříhodinový  přichystala Gidda), sbírali jsme borůvky, brusinky, houby - všeho byla neobyčejná hojnost. Navštívil nás HERCULE Vormicelli i HERBERT Vormicelli s doprovodem (oba psíci zdárně přezubili a jsou z nich dobře vypadající adolescenti).
Širší rodina se nám rozrostla - CIARA CASSI Vormicelli měla 4 štěňátka a FESTINA FRODI Vormicelli porodila 7 štěňátek.
V srpnu GIDDA Vormicelli absolvovala BZ ve 2. ceně (68 bodů), posléze byla uchovněna a brzy poté dorazil i certifikát Český šampion.
Na začátku října se GIDDA Vormicelli předvedla na LSA v Lipsku, kde získala V1, VDH - CAC a res. DTK - CAC,
res. Landessiegerin Sachsen 2017.
 

A jak se daří Gaidulce (CHŇAPINKA Valentinka)  - 14,5 roku:
 
 

20.05.2017 - MVP Litoměřice  (rozhodčí p. Petr Buba)
GIDDA Vormicelli - V1, CAC, CAC ČMKU, CACIB
ARTEMIS Vormicelli - V1, BOV, BOS, splněny podmínky na Českého veterán šampiona

18.05.2017 - CHŇAPINKA Valentinka zvaná GAIA slaví dnes 14. narozeniny


13.05.2017 
GORDIE Vormicelli složil ZV v 1. ceně se samými 4, jen z vodění na řemenu získal známku 3.
GABBAIA Vormicelli absolvovala BZ v 1. ceně se samými 4.
Novopečeným vůdcům moc gratuluji a děkuji za skvělou péči. Gordie i Gabbaia splnili všechny podmínky chovnosti, Gordie má splněné požadavky na šampióna Slovenska a Gabbaia na šampióna ČR.

22.04.2017- MVP České Budějovice (rozhodčí p. Lenka Fairaislová)
GORDIE Vormicelli - V1, CAC, CAC ČMKU, CACIB
GIDDA Vormicelli - V1, CAC, res. CACIB
ARTEMIS Vormicelli - V1, BOV, BOB

  
ARTEMIS Vormicelli                                                              GORDIE Vormicelli
 

18.04.2017 - v polovině 10. týdne se přemístil do nového domova i HERBERT Vormicelli
Věřím, že maminka Dassi oba pejsky dobře vybavila do života její neobyčejně důslednou výchovou. V procesu socializace se oba pejskové projevovali jako neohrožení, odvážní, zvědaví jedinci. Kromě bytu poznali i chalupu a seznamování s novými prostory jim nedělalo žádné potíže. Každou návštěvu vítali nadšeně a testovali na ní své ostré zoubky.  Bylo to krásných téměř 10 týdnů a oběma pejskům i jejich páníčkům přeji, aby spolu prožili mnoho a mnoho krásných roků.

13.04.2017- na konci 9. týdne odjel do nového domova HERCULE Vormicelli


Poslední společné fotky obou pejsků

07.04.2017 - štěňátkům je 8 týdnů
Oba pejskové jsou velmi temperamentní a vynalézaví. Jejich dny jsou vyplněné hraním, rvačkami, přetahováním o hračky, zjišťováním, co by se dalo okousat nebo rozkousat. Jejich neutuchající činorodost střídá odpočinek a pravidelné předkládání misek s jídlem, převážně masem, ale i granulkami, které už jim taky chutnají. Maminka Dassi s nimi tráví ještě hodně času. Myslím, že dnes proběhlo jedno z posledních krátkých kojení. Dassinku beru na dlouhé vycházky a věřím, že produkci mléka už zcela zastaví.

HERBERT Vormicelli, 8 týdnů, 2270 g

HERCULE Vormicelli, 8 týdnů, 2110 g


02.04.2017 - Mezinárodní výstava psů Bratislava
GORDIE Vormicelli získal V1, CAC (rozhodčí MVDr. Vladimír Piskay) a splnil tak výstavní podmínky pro udělení  titulu Slovenský šampión krásy. Mirko, srdečně gratuluji a moc děkuji za skvělou prezentaci. Za krásné fotografie děkuji p. Zdeňce Leonhardtové.
 
  

31.03.2017- štěňátkům je 7 týdnů
HERCULE i HERBERT se v průběhu 7. týdne seznámili s budoucími páníčky, výběrové řízení v obou případech proběhlo pozitivně, bylo schváleno maminkou i štěňátky.  Oba pejskové  absolvovali  prohlídku veterinárním lékařem, který je shledal zdravými, poté přistoupil k 1. vakcinaci, tetování a čipování. Kluci byli stateční a já jsem ráda, že máme tuto nepříjemnou povinnost za sebou.
Začínám předkládat alespoň 1 x denně granulky, na které si postupně zvykají. Kojení už je sporadické, 2 až 3 x za den. Dnešní slunný teplý den strávila celá smečka na zahradě.

HERBERT Vormicelli, 7 týdnů, 2025 g

HERCULE Vormicelli, 7 týdnů, 1825 g

24.03.2017- štěňátkům je 6 týdnů
Šestý týden je už ve znamení velké aktivity, rvaček, vrčení, občas je slyšet i nějaké štěknutí nebo nářek - to, když se nyní už dobře prořezané zoubky, zejména špičáky, zakousnou do brášky hlouběji než je snesitelné. Oba pejskové nejraději jedí maso, zejména syrové, chutná jim jako příloha povařená mrkev. Granulky je zajímají, ale zatím netvoří podstatnou součást jejich stravy. Občas jim ještě Dassinka nabízí mléko.

HERBERT Vormicelli, 6 týdnů, 1660 g

HERCULE Vormicelli, 6 týdnů, 1530 g


Hraní před spaním

17.03.2017 - štěňátkům je 5 týdnů
Pohyb mají celkem koordinovaný, v mordičkách se jim prořezávají ostré zoubky, hrají si spolu, někdy se přidá i maminka, a "mordují" hračky. Jednou až dvakrát denně dostávají mléčnou potravu a 4 x denně maso (hovězí, kachní, méně kuřecí, kuřecí srdíčka). Máčené štěněcí granulky jsem jim nabídla jednou a zatím je nejedli. U misky s jídlem se déle a vytrvaleji zdržuje HERBERT, zatímco HERCULE častěji pronásleduje maminku a dožaduje se mléka. Ta mu ne vždy vyhoví a její odmítnutí je pro nezasvěceného velmi drastické. Taková je celá Dassinky výchova, ale musím uznat, že je naprosto zásadová. V 5. týdnu už štěňátka dobře vědí, co znamená maminčino tiché táhlé vrčení. Jakmile je uslyší, oba kluci přikrčení upalují do úkrytů, kam je posléze maminka dojde něžně olíznout.

HERBERT Vormicelli, 5 týdnů, 1360 g

HERCULE Vormicelli, 5 týdnů, 1260 g




ESTIMABLE DEMI Vormicelli jsou dnes 4 roky!
Z malé rošťandy vyrostla sebevědomá dominantní fena, která se stala vůdčím jedincem tříhlavé smečky se stejnou lehkostí a samozřejmostí, jako se před lety této úlohy v domovské rodině ujala její babička Gaia. Milá Demi, užívej si všeho, co ti tvá panička v tak neobvyklé míře poskytuje. Měj báječnou oslavu!

Pár obrázků z 5. týdne

10.03.2017 - štěňátkům jsou 4 týdny
Aktivita štěňátek výrazně posílila, byť intervaly jejich aktivity jsou ve srovnání se spánkem ještě krátké. Na programu je "zabíjení" hraček, které berou do mordiček a několikrát s nimi prudce zaškubou. Vzájemné rvačky jsou zatím bezbolestné, i když špičky zoubků se už prořezávají. Snaha o čistotnost byla už také zaznamenána, oba pejskové chodí na toaletu mimo pelíšek a někdy se jim povede vykonání potřeby na plenu. Na konci 4. týdne dostala poprvé tučný tvaroh s medem. Takže pomalu rozjíždíme přikrmování. Bylo provedeno 2. odčervení a každý týden zkracujeme drápky.

HERBERT Vormicelli, 4 týdny, 900 g

HERCULE Vormicelli, 4 týdny, 900 g

Pár obrázků ze 4. týdne
 

03.03.2017 - štěňátkům jsou 3 týdny
HERCULE je mírně pohybově aktivnější a váží 878 g, ale ani HERBERT není žádný lenoch a váží 919 g. Během 3. týdne života se štěňátkům rozvíjejí kromě pohybu i smysly, začínají se vzájemně vnímat a jsou patrné náznaky společných her, zaslechla jsem i nejrůznější zvukové projevy včetně vrčení. Vzhledem k výborné výživové kondici Dassinky, k počtu potomků a k jejich váhovým přírůstkům zatím štěňátka nepřikrmuji.
  
 

27.02.2017 - 17. den

24.02.2017 - štěňátkům jsou 2 týdny
Končí vegetativní fáze poporodního vývoje štěňátek, jejíž hlavní náplní je sání mateřského mléka, velmi rychlý růst (štěňátka zpravidla 7. až 9. den zdvojnásobí svou porodní váhu) a spánek. Oba pejskové mají otevřená očka, absolvovali 1. odčervení a stříhání drápků. HERCULE je poněkud aktivnější ve snahách o zapojení končetin do pohybu, ale nožičky jsou zatím velmi neposlušné.
Maminka je ve výborné kondici. Dobře baští samozřejmě pečlivě vybírané pokrmy, mezi nimiž převažuje přemražené hovězí maso s příměsí vnitřností. Zeleninu ani jiné přílohy se už nepokouším předkládat, vždycky v misce zůstanou. Dostatek všech živin pak zajišťují štěněcí granulky, které Dassince moc chutnají a tvoří zpravidla 2 porce mezi 5 denními dávkami.
Ostatní příslušníci smečky (babička Gaia, teta Artemis a starší sourozenci Frupino a Gidda) zatím ke štěňátkům nemohou.
 
 

22.02.2017 - 12. den
Štěňátka jsou už mnohem čilejší, při lezení zvedají hlavičky a občas se už malinko na chvilku odpoutá od podlahy i jiná část těla. Oba pejskové už otevřeli oči, kterými zatím nepřítomně mžourají na svět.
 
 

 

20.02.2017 - 10. den
 
 

17.02.2017 - štěňátkům je 1 týden
HERCULE a HERBERT prošli zdárně prvním týdnem života, oba už téměř zdvojnásobili svou porodní váhu. Maminka DASSI se o potomky dobře stará a její poporodní ostrost vůči okolí, pro kterou si vysloužila přezdívku Pruda, polehounku mizí.

15.02.2017 - 5. den
  

14.02.2017 - 4. den
 

11.02.2017 - vrh "H" je na světě!!!
Dnes přišla na svět dvě štěňátka. Porod byl nekomplikovaný, maminka všechno zařídila sama. Jedinou komplikací bylo, že podle ultrazvuku jsme čekali ještě další 2 štěňátka. Když čekání na ně nebralo konce,  začala jsem promýšlet všechna úskalí prolongovaného porodu. Bylo mi Dassinky moc líto, že jí její klidné starání se o štěňátka musím zkomplikovat návštěvou u veterinárního lékaře.  Po 6 hodinách marného čekání jsme s maminkou i s novorozenci vyrazili na ultrazvuk. Ukázalo se, že v děloze už nikdo není. Takže máme vše šťastně za sebou.
Pejsek, který otvíral bránu do světa dostal jméno HERCULE Vormicelli (na fotce nahoře) a ten, který jej následoval, se bude jmenovat HERBERT Vormicelli.

10.02.2017
Dnes  ráno bazální teplota klesla ke 36°C, takže pravděpodobně v noci nebo zítra ráno by měla očekávaná událost nastat. Jsme připravené.

Třetí důležitá zpráva pro ty, kteří čekají na naše štěňátka
6 desítek dnů březosti uteklo velmi rychle a ode dneška (08.02.) počítám už jednotlivé dny do blížícího se porodu. Vše mám připravené. Dassinka je klidná, její tělesná teplota ještě neklesla pod 37°C, takže v nejbližších hodinách bude stále ještě klidový režim.
 
 

29.01.2017 - FRUPINO Vormicelli slaví 3.  narozeniny!
Nejen FRUPINO, ale i jeho 3 sourozenci (FESTINA FRODI, FORTIS a FERGANO) dnes slaví dovršení 3. roku života. Je to krásný psí věk, tak si jej užívejte ve zdraví a radosti.

13.01.2017 - ARTEMIS Vormicelli slaví 11. narozeniny!
Myslím i na všechny sourozence a připadá mi, že celkem nedávno tady ta pětihlavá malá četa běhala a seznamovala se s radostmi i nástrahami života. Přeji všem hodně dalších pěkných psích roků.

Druhá důležitá zpráva pro ty, kteří čekají na naše štěňátka
09.01.2017 byla ultrazvukem potvrzena Dassinky březost. Štěňátka očekáváme kolem 10.02. Maminka je v pohodě a její bříško se polehounku malinko kulatí.