2014


Čas Vánoc...

Adventní čas...
V  období mezi zapálením první a druhé adventní svíčky jsme se vypravili na dvoudenní mezinárodní výstavu do rakouského Welsu s cílem získat v pracovní třídě s DASSI Vormicelli poslední potřebné čekatelství na splnění šampiona Rakouska. Pro Dassi bylo vystoupení na výstavě po rok a půl trvající přestávce milou samozřejmostí. Domů jsme odjížděli spokojení, úkol byl splněn.
Poprvé s námi cestoval i FRUPINO, byl očíhnout výstavní dění, zjistil, že na světě kromě jezevčíků žije mnoho jiných psů a razil zásadu, že lepší je útok než obrana. Jeho sebevědomí rozhodně neutrpělo!

 

 
 
  

24.11.2014
Nové fotky Festiny. Je čerstvě otrimovaná a myslím, že jí to velmi sluší.

   

16.11.2014
Navštívili jsme Fergana. Vyrostl z něj veliký pes s bohatou srstí, mohutným vousem, silným chrupem, má pěkný elegantní pohyb, hezkou hlavu a velmi milou povahu. Ale co je pro pejska nejdůležitější -  má dobré bydlo s velikou zahradou, milující rodinu, denní dlouhé vycházky a dobrou stravu. Velikou radost jsem měla také z toho, že si páníčci vzali k srdci, že přemíra potravy pejskovi neprospívá.
 
Fotky se bohužel nepovedly, nechtěla jsem použít blesk a měla jsem s sebou jen starý kompakt.

Z našich podzimních dnů...

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedělní zpráva z Těrlicka
První den tzv. zimního času předvedla FESTINA FRODI Vormicelli naplno svou loveckou vášeň!
Časně odpoledne mi telefonoval její páníček, že Festina za hlasitého dlouhého vydávání odběhla za zvěří a je už 1,5 hodiny v lese. Poskytla jsem všechny obvyklé rady a pro jistotu jsem situaci ještě konzultovala se dvěma zkušenými loveckými kynoložkami, jejichž slova byla povzbudivá a moc za ně děkuji.
Čas kvapil a pořád nic. V čase, který v podzimním období označujeme již jako podvečer, jsem konečně uslyšela v telefonu nadšený hlas: "Už ji mám!!!"
Našli se na parkovišti, odkud v poledne vyšli na "lov". Páníček čekal v lese, ale když se nevracela, vydal se na parkoviště pro auto (asi 3 km) a přijel na lesní cestu k místu, kde očekával její návrat. Slunce zapadlo, začalo být chladno a tak se rozhodl, že si pojede domů pro teplé oblečení. Když míjel cestou domů parkoviště, uviděl pobíhat Festinu mezi několika zaparkovanými auty. V 9 měsících velmi slušná práce, Festinko.

Podzimní zprávy z Ústí nad Labem
FORTIS Vormicelli šel minulý týden poprvé pobarvenou stopu a tento týden si vyzkoušel práci na stopě šlapané. Panička hlásila, že pracoval pěkně. Spokojené jsou nejen paničky (má totiž 3), já, ale i jeho parťák Bambusek, který Forťáčka učí dalším aktivitám, jimiž jezevčíci zpestřují život sobě a hlavně páníčkům.
Jsem ráda, že je Fortis v tak dobré společnosti!

Podzimní zprávy z Přerova
DAFFI Vormicelli rozšířila sbírku šampionátů o Slovenského šampiona krásy.
 

23.10. Daffi na Evropské výstavě psů v Brně  v silné konkurenci vyběhala v pracovní třídě, v níž startovalo 6 fen, pěkné 3. místo.
Janičce a Michalovi Schubertovým děkuji nejen za dosažené výstavní a pracovní výsledky, ale i za tu každodenní péči spojenou s adrenalinovými zážitky v jejich akční tříčlenné smečce.

Frupinův první podzim

 
 
 

05.10.2014
V neděli nás bylo 7, tedy nás jezevčíků. Přijel se ukázat Fortis s Lumpíkem a Bambuskem. Moje maminka, babička i teta byly k ryze pánské návštěvě vstřícné. Já Frupino jsem byl také nadšený, že zase vidím bráchu, že jsem poznal jeho rodinu a parťáky. Proháněli jsme se po zahradě i v chalupě, bylo to moc pěkné. Pak jsme se všichni vydali na špacírek do lesa a když jsme se z procházky začali vracet domů, řekl jsem si, že mám poslední šanci zjistit, kdo z nás dvou je silnější. Pravda, já jsem o trochu menší, ale zuby a sebevědomí mám velké. A tak jsem po bráškovi vystartoval a vyhrál jsem. No a panička místo aby se radovala, zlobila se na mě a uvázala mě na vodítko. Rozumíte tomu???

 


29.09.2014
První podzimní víkend se vydařil, bylo nádherné počasí a tak celá smečka strávila hodně času v přírodě. V noci klesla teplota pod bod mrazu, noční nebe bylo plné hvězd a troubení jelenů umocňovalo kouzlo podzimu.
  
 

 
 

 
  

25.09.2014 slaví DASSI VORMICELLI 4. narozeniny.
Neuvěřitelné, že už uplynuly 4 roky od doby, co Gaia (Chňapinka Valentinka) porodila její 3. a poslední, ryze dámský "déčkový" vrh. Všem oslavencům přeji krásný život vedle páníčků, kteří pro to dělají maximum a kterým za to upřímně děkuji. Zejména děkuji Janičce a Michalovi Schubertovým, kteří s Daffi udělali veliký kus práce.

03.09.2014
Letní dny na konci srpna se už významně zkrátily a tak je ještě třeba využít všech chvilek k pobytu venku, neboť brzy budou dny kratičké a výpravy do přírody se zase omezí především na víkendy.

Vůně lesa jsou teď jiné a svěží vzduch umožňuje jejich nadšené zkoumání, vodou naplněné výmoly v lesních stezkách a lesní potůčky přinášejí osvěžení a chuť do další práce. Celá smečka miluje les a teď už se i Frupino odvážně vzdaluje, učí se od dospělých, trénuje orientační smysl a nos.

Cestou z lesa domů se před námi rozprostírají rozlehlé louky. Vždycky si myslím, že ta krátkonohá banda musí být z lesa unavená, a vždycky mě ujistí o mém omylu, když se zvesela rozeběhne do všech stran a každý zjišťuje, zda je zde vše v pořádku, kdo tudy prošel, kam mířil a zda se ještě vyplatí se za ním vydat…
 

 

 

 

25.08.2014
Nové fotky Festinky:
 
 

20.08.2014
Dnes je vrhu "F" 29 týdnů a všichni čtyři Dassinky potomci už vyrostli do téměř dospělé podoby. Frupino zažil v lese první pořádnou bouřku s krupobitím a byl opravdu statečný. Maminka Dassi změnila metodiku výchovy, takže každodenní výprasky jsou konečně minulostí a vystřídaly je nekonečné něžné rvačky doprovázené sprintem z jedné místnosti do druhé.
 

 

 

 

29.07.2014
Fergano, Fortis, Frupino a Festina Frodi jsou dnes půlroční! Tři z nich už 4 měsíce posilují své postavení v novém domově a Frupino ve čtyřčlenné domácí smečce.

Fortis, který se vydal do světa první, svou dominantní povahou už dávno zpracoval své dva starší parťáky. Paničku poslouchá tak, jak to umí jen jezevčíci. Zprávy z posledních dnů jsou hlavně o tom, že se z něj stal účinný lovec hlodavců a současně labužník - není nad čerstvou, ještě teplou myšku! Někdo z předků byl možná kocour.

Festina je šikovná psí holčička a úúúúžasně chytrá, jak tvrdí její zamilovaný páníček. Je odvážná, chodí útočit do obůrky na malé prasátko. Miluje vodu a potápění. Takže vedle kocoura musíme mít v rodokmenu i kachnu! K půlkulatinám dostala poukázku do salónu krásy a výsledek vidíte na fotkách.
 

Fergano se u nás byl ukázat před týdnem. Je to pěkný pes s nádhernou výraznou hlavou, rovným hřbetem a velmi pěknou mechanikou pohybu. Přijel ve velmi bohaté srsti, na temeni hlavy měkké. Trimování potřeboval jako sůl. Pracovala jsem na něm s přestávkami docela dlouho, ovšem výsledek jsem nestihla zdokumentovat.

Frupino je velmi temperamentní svéhlavý psík, na jehož výchově pracujeme ve čtveřici (babička Gaia, teta Artemis, maminka Dassi a já) s různým úspěchem. Musím podotknout, že feny jsou úspěšnější než já, stále se od nich učím. Je hodně hlučný, když jej napomenu, odmlouvá komickým nepopsatelným způsobem, který pochytil od babičky. Má pěknou tvrdou srst tmavé barvy, pěkně rovná záda a myslím, že i hezký pohyb. Na louce už dávno stačí i mamince, která je nejrychlejší.

28.07.2014
Frupinovy mléčné špičáky jsou už minulostí a na jejich místě rostou ty definitivní, velké, silné. Je konec jemných dírek v nábytku i v mém domácím oblečení a překotného kousání všeho, co ke kousání vhodné je i není.
  

27.07.2014
Na německé klubové výstavě v Kaunitz se ve velké konkurenci Ciara Cassi Vormicelli ziskem V1, VDH-CAC a DTK-CAC stala klubovou vítězkou a její dcera Anne vom Goitzsche Blick získala V1, VDH-CAC a res. DTK-CAC.
Paní Thies posílám velké gratulace.
                                            

24.07.2014
Řezáky jsou přezubené, teď probíhá výměna špičáků. Od první Frupinovy vycházky do lesa uplynulo několik týdnů. Měla jsem 2 týdny dovolené, které jsme prožili na chalupě. Celá smečka byla stále venku, jen když vydatně pršelo, všichni se urychleně vraceli domů na ještě nevychladlá místečka. Hezkých dnů bylo také dost a tak měl Frupino hodně příležitostí k běhání po vzrostlé louce i v lese.
 

 

   

...domácí dovádění babičky Gaidulky s Dassinkou.
 

29.06.2014
Štěňátkům z vrhu "F" je dnes 5 měsíců. Právě procházejí přezubováním a vzrůstem se už značně přiblížila dospělým jedincům. Frupino ztratil 11 řezáčků a už jen poslední mléčný řezák se viklá mezi rostoucími mnohem mohutnějšími zuby 2. dentice. Brzy přijde řada na špičáky!
Večer přišla milá zpráva z Německa. Ciara-Cassi Vormicelli necelé 3 měsíce po porodu získala na speciální výstavě jezevčíků V1, VDH-CAC a res. DTK-CAC a její dcera Anne vom Goitzsche Blick V1, VDH-CAC a
DTK-CAC. Mám radost, stejně jako paní Thies, které srdečně gratuluji.   

   

 

22.06.2014
Frupino začal přezubovat! Před třemi dny mu visel jen na vlásku levý dolní řezák. Když jsem kontrolovala, jak moc je vlásek pevný, zůstal mi zoubek v ruce. Před dvěma dny Frupino na zahradě ztratil další dolní řezák a dnes mu vypadnul horní střeďák vpravo. Takže napínavá vývojová fáze je v běhu.


17.06.2014
Moje malá smečka stále funguje a v režimu 1 štěně + 3 dospělé feny a tento stav ještě nějaký ten měsíc potrvá. V pracovní dny je to režim velmi hektický, ale o víkendech a ve volných dnech si to pěkně užíváme.
Frupino, stejně jako jeho sourozenci, značně pokročil v cestě za čistotností. I výchova je v plném běhu, ovšem její dopad je zatím diskutabilní, ale pomaloučku se dostavují záblesky úspěchu. Zatímco sourozenci už přezubují, Frupinovi se řezáčky sice povážlivě viklají, ale nevypadl dosud žádný! Tak uvidíme, co přinesou další dny.

 

 

Maminka Dassi Vormicelli je stále ve střehu.
 
 

...a tedy ještě naše milá místečka...
  
   

15.06.2014
Estimable Demi Vormicelli je dnes 15 měsíců! Neuvěřitelně rychle to uběhlo a z malého štěňátka je dospělá fenečka.

  

Frupino v celkem klidové fázi, kdy ničí pouze jednu oblíbenou hračku.

 

18.05.2014

Chňapinka Valentinka, zvaná Gaia, slaví 11. narozeniny. Stále je vůdčím jedincem smečky, i když se v naší domácnosti teď nachází jeden velmi ambiciózní jedinec!

 

10.05.2014

Frupino byl na prvním velkém výšlapu v lese. Nejprve musel přejít přes louku a pak se dostal v doprovodu maminky Dassi a tety Artemis na lesní cestu, odkud se pak každý rozeběhl za svými zájmy. V  lese byla spousta vůní a věcí, které viděl Frupino poprvé v životě. Stihnul běhat mezi maminkou a tetou, aby mu neuniklo nic z toho, o co se zajímala každá z nich. Domů došel utrmácený a plný nových dojmů. Následoval dlouhý odpočinek.

  

  

V první polovině května Dassi Vormicelli obdržela ze sídla FCI v Thuinu dlouho očekávaný certifikát. Má přiznané tituly C.I.B. (International Beauty Champion) C.I.E. (International Show Champion). Já se raduji a Dassince je to celkem jedno.

 

7.05.2014

Frupinův 14. týden je plný her, kousání všeho, co se ocitne v blízkosti jeho protahující se mordičky, pokusů o rozšíření práv ve smečce (ty jsou zatím neúspěšné)... Učí se chodit na vodítku a zatím nechce respektovat směr pohybu, který sám neurčil. Pomaloučku si začíná zvykat na trimování.



 

 


Naše milá místečka...
 

 

29.04.2014

Štěňátkům jsou 3 měsíce!
FORTIS je už měsíc součástí tříčlenné pánské smečky. Nejstarší je Lumpík, který od začátku Fortise něžně opečovává.  Bambi už překonal počáteční rozpaky z malého vetřelce. Fortis se od obou pejsků učí samozřejmě všem lumpárnám, ale i užitečným věcem, jako např. zvedání nožičky při čůrání, které provozoje už nějaký ten týden. 
FESTINA žije krásný život malé psí holčičky ve společnosti milého páníčka. Snídají spolu loupáky a zapíjejí je bílou kávou, jak jinak než ze společného šálku!
FERGANO odjel o několik dnů později, ale už dávno se zadaptoval na život s mladou rodinou v domku s velkou zahradou. O Velikonocích se byl podívat na Milešovce!
FRUPINO má úděl nejsložitější. Všechny 3 feny nechápavě naslouchají mým telefonickým rozhovorům, při kterých  zájemcům o štěňátko sděluji, že už žádné nemáme. Kdyby mohly vyřídit samy některý z hovorů, dopadlo by to asi úplně jinak. Takže ještě mnoho týdnů u nás potrvá období neklidu, než se smečka stabilizuje. Gaia, Artemis i Dassinka musejí být stále ve střehu, aby ten sebevědomý kousavý chlapeček věděl, kde je jeho místo.

23.04.2014

Dnes je štěňátkům z vrhu "F" 12 týdnů, zprávičky z jejich nových domovů jsou milé, Fergano, Fortis i Festinka  mají plné tlapky práce s výchovou páníčků a zdá se, že si v tom vedou báječně!  Frupino to má trošku těžší, neboť Gaia, Artemis i Dassi mají silné, po mnoho let budované pozice, které nemíní ani o kousek omezit, ale je to pejsek vynalézavý a hodně urputný, takže krůček po krůčku...

Artemis má v Německu vnoučátka, její dcera Ciara Cassi Vormicelli v chovatelské stanici vom Goitzsche Blick před 3 týdny porodila 2 pejsky a 2 fenky. Při porodu si Cassi vše obstarala sama a o štěňátka výborně pečuje, všechna krásně prospívají.


 

18.04.2014

Už 14 dnů je malý Frupino jediným terčem výchovy maminky Dassi, která je velmi důsledná a nekompromisní.
A tak Frup často řve v poloze na lopatkách jako o život a krátce po epizodě, která pro nezasvěceného pozorovatele vypadá strašlivě, zase vymyslí hned několik lumpáren, z nichž některá zaručeně matku přiměje k dalšímu výchovnému zásahu.
Maminka i babička si s ním docela často hrají a hrátky někdy končí tak, že si nakonec hraje babička s maminkou. Artemis s Frupinem absolvuje vždy několik zběsilých koleček prostorným obývákem přes chodbu do kuchyně a zpět, pak si vleze do postele pod polštář a považuje svůj díl denní péče o synovce za splněný.


06.04.2014

Frupinovi začal také nový život. Zůstává doma. Na noc se přesunul z pelíšku, ve kterém dosud pobýval s bráškou, do postele a všechny tři dospělé feny s různou mírou tolerance tento fakt akceptovaly. Jsem zvědavá, jak budeme fungovat, ale nejsme první smíšená smečka, tak věřím, že to půjde.

 

04.04.2014

Ferganův den byl stejně složitý jako den Fortisův nebo Festiny. Čtyři štěňátka zůstat doma nemohou, ale ani tři, ani dvě a nakonec i to jedno je volba, která s rozumem nemá nic společného. Také Fergano zvládnul stěhování do nového domova báječně a také on spal hned první noc s páníčkem.

 
 
 

30.03.2014

Dnes měla svůj důležitý den Festina Frodi. Má sympatického páníčka a jsem si jistá, že jsem jí ho mezi mnoha uchazeči o její tlapku vybrala správně. Festinka dorazila domů ve večerních hodinách a první zprávičky čišely nadšením a radostí. Co víc si mohu přát?

 
 

29.03.2014

Dnešní den byl Fortisův. Fortis dnes odjel s novými páníčky rozšířit smečku dvou trpasličích drsňáčků. Je to něžný pejsek, který na rozdíl od jednoho brášky a sestřičky nikdy nevyvolával rvačky, ale když byl sourozenci napaden, dokázal se účinně bránit. Raduji se ze zpráviček, které popisují, jak dobře zvládá přechod do nového domova.

 

28.03.2014

Poslední společný den...

 
 

27.03.2014

S tím, jak štěňátka rostou a osamostatňují se, začíná ve mně narůstat úzkost z jejich blížícího se odchodu...

 
 

 

26.03.2014

Dnes vstoupila štěňátka do 9. týdne, jsou z nich už pořádní raubíři. Dnes ráno mi připravila překvapení, rozcupovala podložku na čůrání, s dílem byla spokojená (vypadalo to, jako by se kuchyní prohnala sněhová vánice), nadšeně mě vítala a vydatně pomáhala s úklidem.

 

 

25.03.2014

Tak maminka Dassinka strávila už druhou noc na jejím starém místě v ložnici a štěňátka nechala samotná v kuchyni, kam mají všechny feny volný přístup. Ani babička Gaia ani tetička Artemis toho příliš nevyužívá, protože jakmile se tam objeví, celá banda všeho nechá a vrhá se na příchozí příbuznou, kterou hned začne oždibovat svými ostrými řezáčky, případně se zakusují špičáčky. Dost to bolí, takže příbuzenské návštěvy jsou velmi sporadické. A maminku, tu nikdo neokusuje, je to veliká autorita, která odčas přijde na kontrolu a jen 1 až 2 x denně ještě dá cucnout mlíčka, ale jen velmi krátce.

 
 
 

  

 

 

24.03.2014

Sláva!!! Mám týden dovolené. Štěňátka jsou den za dnem aktivnější, méně spí a více zkoumají vše, co zatím omezený svět nabízí, koušou vše, co jim přijde do cesty, čůrají na podložky i jinam... Maminka kojí již jen sporadicky, o to častěji běhám do řeznictví pro čerstvé maso.

 
 
 

 
 

23.03.2014

Větrná sobota a deštivá neděle. Oba dny byla štěňátka zase jen doma. Aby měla hodně pohybu a nových impulzů, zpřístupnila jsem jim další části bytu. Frupino vlezl pod skříňku, pod kterou se zamotal do kabelu od telefonu a nemohl vylézt, takže jsem musela tenhle kus nábytku přemístit, abych pištící štěně zachránila ze zajetí. Ostatní žádnou závažnou nehodu neměli. Celou bandu rázně upozornila babička Gaia, že do jejího pelechu jí nikdo nepoleze. Teta Artemis se před výpravou rozdováděných štěňat raději utekla schovat do postele.

 
 

22.03.2014

 
 
 
 

21.03.2014

Dnešní půldenní dovolenou jsme využili k přesunu na chalupu, kde štěňátka měla poprvé příležitost běhat po zahradě, sice jen v omezeném prostoru, který jim zatím zajišťuje bezpečnost před pádem do horské říčky. Maminka Dassinka, babička Gaia i teta Artemis si běžely obhlídnout na zahradě všechna místa a upozornit přítomné živočichy, že nastává období, kdy zahrada je jen a jen jejich. Mládež zkoumala sedmikrásky, rašící trávu, zem, ve větru se pohybující větve stromů...

 
 
 
 

20.03.2014

19.03.2914

Dnes je štěňátkům 7 týdnů. Největší lumpík je Frupino, je urputný, odvážný a od činnosti, pro kterou se rozhodne je obtížné jej odradit. Nejklidnější je nejbaculatější rozvážný Fergano. Fortis je hbitý pejsek, který vnikne všude, kam se jen vejde. No a Festinka není něžná holčička, jak vypadá, ale je pravidelný soupeř všech rvaček a přepere i velkého Fergana.

 
 

 

18.03.2014

Štěňátka mají přísnou maminku a přestože jsou stejně temperamentní a v lumpárničkách stejně vynalézavá jako ta z předchozích vrhů, ráno kolem 5. hodiny, kdy jsem byla zvyklá ke štěňátkům vstávat, se nehlásí kňouráním a vřískáním, ale celkem tiše si hrají nebo koušou nějakou hračku či kostičku.

 
 
 


17.03.2014

16.03.2014

Štěňátka mají na chalupě nachystanou velikou ohrádku (je nezbytná, neboť okrajem zahrady protéká dravá horská říčka), ale tento víkend jim nepřeje počasí a tak sedí....sedí???? doma...

 
 
 
 
 

 

15.03.2014

Dnešní den začal štěňátkům jinak než ty, které dosud prožila. Ráno nedostala snídani a místo ní byla naskládána do přepravky a nastal přesun do Kraslic za naším veterinárním lékařem MVDr. R. Šebestou. Cestu, která je hodně, ale hodně vinutá a trvá necelou hodinu, přečkala dobře, jen Fergano měl pozvracená záda. Vzhledem k tomu, že jsem jim nepodala snídani, nebylo to nic tak dramatického. Pan doktor provedl celkovou prohlídku, zjistil, že všechna štěňátka jsou v pořádku, zdravá, pejskové mají sestouplá obě varlátka, srdíčko bije jak má... Po odborné manikúře a pedikúře došlo na tetování a vakcinaci. Tetování se neobešlo bez velikého křiku, ten naštěstí brzy skončil a štěňátko, které proceduru absolvovalo, brzy zkoumalo zákoutí ordinace a přilehlých vyšetřoven a pochutnávalo si na piškotu. Po příjezdu domů Dassi své děti vítala s velkou radostí, zkoumavě je očichávala a brzy jim udělovala známé výchovné lekce. Vše se vrátilo do zaběhaného stavu.


  

  

 

14.03.2014

 


 

13.03.2014

Dnešní půlden dovolené jsem využila mimo jiné ke zrušení ohrádky, protože štěňátka jsou už dostatečně vyspělá a nehrozí jim, že by se někde zatoulala a netrefila zpátky do teplého pelíšku. Před štěňátky je teď krásné období objevování světa, který se bude rychle zvětšovat, a pokud počasí vydrží, meteorologové sice vyhrožují prudkou změnou, pocestují brzy na chalupu užít si horského vzduchu a vůní přírody. Dnes proběhlo fasování obojků. Festinka malinko protestovala, ale pejskové, kteří dosud nosili mašličku, změnu skoro nezeznamenali.

 
 
 
 

12.03.2014

Štěňátkům je 6 týdnů! Intervaly aktivity jsou stále delší, rvačky důraznější, zoubky hodně ostré, kojení už méně časté, zato častěji a v posledních dnech vlastně už vždycky zcela vyprázdněná miska nabízené stravy. K narozeninám jsem štěňátkům rozvinula 1,5 m dlouhý skládací tunel. Nadšení bylo převeliké a všechna štěňátka odvážně probíhala temným prostorem.

 
 

11.03.2014

   

10.03.2014

...ustaraná maminka Dassinka

09.03.2014

Mé kulinářské umění dnes ocenila štěňátka tím, že poprvé vylízala celou misku a nenechala ani malý zbyteček pro maminku, která se až dosud velmi ráda o přebytky jídla ucházela. Štěňátka se učí čistotnosti, o trochu úspěšnější jsou pejskové. Porodnici, kterou před časem štěňátka opustila, nyní zase používají , zejména ke hrám a rvačkám. Pro odpočinek si Festinka vybrala bílé iglú, pejskové to respektují a jen někdy jí tam některý dělá společnost.

 

 
 

08.03.2014

...jedna pěkná sobota...

       

         

07.03.2014

Je tady pátek, mám půl dne dovolené a tak část slunného odpoledne tráví Artemis a Gaia v okolí Božího Daru. Nezanedbatelný zbytek smečky je zatím s maminkou doma. Propukají vzájemné zápasy, mléčné zoubky jsou velmi ostré, takže často někdo naříká. Když útočník poleví, napadený jedinec se vrhá s vrčením a velkým odhodláním srovnat účet.

 
        




06.03.2014

Nejčilejší a zároveň nejmenší Festinka je spiritus agens celé malé bandy.


 
 

05.03.2014

Štěňátkům je dnes 5 týdnů. Nejdrobnější je Festinka, ovšem v jejím gracilním tělíčku je veliký temperament. Největší pejsek je Fergano a váhové prvenství si neohroženě drží již od narození. Běhal první, ale bylo to účelové, stále sháněl maminky cecík. Je baculatý a při pohybu vypadá poněkud nemotorně. Frupino a Fortis jsou štíhlí pejskové, už teď s náznakem elegance v pohybu. 




Chci ujistit všechny, kteří navštěvují naše stránky, že babička Gaia i teta Artemis nepřišly přechodným rozšířením smečky o své požitky.

 

 

04.03.2014



             
         


 

03.03.2014

Dnes bylo na pořadu 2. odčervení. Štěňátka pastu Flubenol tolerují lépe než Banminth, jehož aplikace bývala u minulých vrhů spojena se zažívacími potížemi, které však nebyly nějak dramatické. Proběhlo stříhání drápků, tentokrát i Fergano přežil tuto surovost bez protestů. V jídelníčku přibyly granulky. Maminka je výchovný pedant a časté výprasky spojené s velikánským nářkem trestaného jedince vnášejí do smečky neklid. Výchovné metody Dassinky se evidentně nelíbí ani babičce Gaie ani tetičce Artemis a nakonec ani mně.



             


   

02.03.2014



 
 


01.03.2014

Brzké vstávání, rychlý úklid nočních "nehod", venčení maminky, tety Artemis a babičky Gaidulky, stolování, návštěva mléčného baru (provoz budeme pomalu utlumovat), hry a dlouhý odpočinek a den zakončený pozdní 2. večeří kolem 23. hodiny. V mezičasech úklid "nehod", delší pobyt dospělých v přírodě, venčení před spaním, krmení ...... vše se s neúprosnou pravidelností opakuje. Není to krásný život?


 





               

28.02.2014

Pohyb štěňátek se v průběhu 5. týdne postupně mění z nemotorné chůze v běh, ale koordinace pohybu dozrává pomaleji než touha štěňátek dostat se do cílových míst. Navíc je v cestě často nějaký sourozenec nebo hračka. Maminka Dassinka nemá jemné způsoby výchovy starší polosestry Artemis, ale stejně jako její maminka Gaia uplatňuje už v raném dětství přísné zásady. Nejvíce nářku slyším, když Dassi dostane pamlsek. Vždycky s ním jde mezi štěňátka. Pokud se nějaké přiblíží, dostane výchovnou lekci spojenou s obrovským nářkem a s úprkem provinilce i ostatních štěňátek do bezpečného zázemí.


 
 



27.02.2014

 

26.02.2014

Štěňátkům jsou 4 týdny. Dostávají zatím 3 x denně krmení z misky. Preferují masitou stravu. Pribináček a sladké kaše zpravidla brzy opouštějí a nechávají mamince. Malá banda už našla také misku s vodou a začala vodu pít. Učí se hygienickým návykům, nejlépe se daří Ferganovi, který má ovšem nejpevnější nožky, které ho donesou včas tam, kam potřebuje. Ostatní ne vždy dorazí včas, takže plyšová deka je za den v okrají u východu pořádně pročůraná a vyžaduje každodenní výměnu. Vzájemně se už dobře vnímají, hrají si, okusují maminku a hračky a přestože aktivity každý den přibývá, hodně hodin ještě prospí.


 
 

25.02.2014

Štěňátka se naučila jíst z misky. Nejprve okusovala její okraj, ale teď už vědí, že důležitější je obsah. Učí se chodit čůrat na podložky, někdy se to všem 4 podaří. Nejúspěšnější jsou po probuzení. Začínají si spolu více hrát a Fergano a Fortis už krásně běhají, zbývající dvojice se zatím jeví klidnější a v pohybu úspornější. V mordičkách jsem nahmatala špičky prořezávajících se zoubků.






 

24.02.2014





23.02.2014

Včera slibované masíčko dnes skutečně štěňátka dostala. Dopolední porci jedl jen Frupino a Fergano, druhá dvojice se krátce před podáváním masa napila u maminky a chrupala v oblíbeném koutku. Odpolední maso spořádala trojice Fergano, Fortis a Festinka. 
 




....a ještě 2 portréty



 

22.02.2014

Konečně je tady víkend a je mnohem více času na pozorování štěňátek. Toho využila i babička Gaia, jenže dlouho si pobyt u vnoučat nevychutnala, neboť se přihnala starostlivá matka, která si do té doby spokojeně tahala plyšovou kachnu v jiném pokoji, a babičku vyhnala.
Přestože se ještě kromě Fergana štěňátka nehlásila o doplnění jídelníčku, chci Dassince s výživou potomků už aktivně vypomáhat a tak dnes poprvé všechna štěňátka dostala kaši. Zítra se mohou těšit na maso. Kaší nikdo nepohrdnul, ale maso je maso.

 

21.02.2014

Spíme, rosteme, baštíme, chodíme a začínáme si spolu hrát. Vrčíme a vrítme proutkem. To je výčet našich dovedností.




19.02.2014

Štěňátkům jsou 3 týdny! Každý den přináší do jejich života prudké změny. Dnes už chodí celkem čile aktivnější dovjice, ale i Festinka a Frupino si několikrát vyšlápli do okolí pelíšků. Z jejich území jsem odstěhovala porodnici, kterou během víkendu opustili a už se do ní nevraceli. Některé předchozí vrhy ji k odpočinku používaly dlouho. Nahradila jsem ji běloučkým novým pelíškem, který se zamlouvá i mamince Dassince. Fergano dnes ochutnal pribináček a shledal jej chutným! No nepřekvapilo mě to. Začíná být mnohem zřetelnější rozdíl mezi odpočinkem štěňátek a jejich aktivitou a bude se teď prudce stupňovat.

 

 

 

18.02.2014

Během uplynulých 3 dnů udělala štěňátka veliký vývojový skok, zejména Fergano a Fortis, kteří už používají k přesunu všechny čtyři nožičky. Fergano si pořád stěžuje, že maminka je daleko a že s ní tam je i ten cecík plný mlíčka. Druhá dvojice (Festina Frodi a Frupino) je zatím méně aktivní.

 

 

 

15.02.2014

Konečně je tady víkend, který jsem mimo jiné využila k nákupu koberce, abych mohla štěňátkům připravit zázemí pro rozvoj jejich pohybu, který každým dnem trošku progreduje. Zde můžete nahlédnout.



13.02.2014

Fergano už také kouká! Všem štěňátkům se prodloužila ouška, která teď už netrčí na hlavičkách v podobě malých tlustých výběžků, nýbrž mají převislou polohu a jsou mnohem tenčí. Občas je vidět snaha některého štěněte postavit se na všechny 4 nožky, ale koordinovaný pohyb ještě nemají.

12.02.2014

Štěňátkům je 14 dnů, jsou mnohem aktivnější, staví se na nožičky a dnes večer všechna kromě Fergana otevřela očka. On Fergano má úplně jiné starosti, než se rozhlížet po světě. Neomylně si vždy najde i bez kontroly zrakem ten nejplnější cecík, aby si mlíčkem naplnil své veliké bříško.

  

11.02.2014

Zdá se, že štěňátkem, které bude jako první okukovat svět, bude Frupino. Napovídá tomu dnes malinko rozšířená škvírka mezi dosud pevně sevřenými očními víčky. Fergano si stále udržuje prvenství ve váhové kategorii a jako všichni tlouštíci je to velký pohodář.

.

10.02.2014

Ještě nekoukáme, spíme, navštěvujeme mléčný bar, dokážeme se docela rychle dostat na jiné místo, ovšem ne vždy tam, kam bychom chtěli, a to nás dosti nervuje. Už brzy budeme aktivnější! Těšte se!!!





09.02.2014

Štěňátka jsou čilá, posiluji svaly na končetinách, které by jim měly už brzy umožnit mnohem rychlejší pohyb. Jejich zvukové projevy jsou bohatější a častější, občas je vidět jemné vrtění proutkem. Očka jsou zatím zavřená. Poprvé jsem jim stříhala drápky a všechna štěňátka se hodně zlobila. Za uplynulých 11 dnů života se mnoho mateřského mléka proměnilo v živou hmotu, která začíná postupně zaplňovat dříve mnohem prostornější porodní box.

 



08.02.2014

Dassinku nepřetržitý pobyt u štěňátek už trošku nudí, občas do nich strká čenichem a chce, aby si s ní hrála, jenže na to si musí ještě chvíli počkat. Když jsou štěňátka nakrmená a celkově obstaraná, přesouvá se maminka do pozorovací a hlídací boudičky, kterou má hned naproti.

07.02.2014

Během včerejšího dne všechna štěňátka zdvojnásobila svou porodní váhu. Jsou podstatně čilejší, brzy začnou otvírat očka. Maminka je pečlivá, ovšem její bizarní polohy při kojení mě udivují a občas mě přiměji k tomu, že ji položím na bok, což je pro všechny zúčastněné mnohem pohodlnější.

05.02.2014

Dnes je štěňátkům 1 týden, všechna pěkně přibývají na váze, nejvíce Fergano, který dnes vážil těsně nad 500 g. Dassinka teď už stále častěji opouští porodní box a je v kontaktu s Gaiou a Artemis, ale prostor přístupu ke štěňátkům ještě velmi pozorně střeží. Frupino byl dnes hodně rozčílený, když se v boxu doplazil do rohu a dál cesta nevedla. Než změnil směr svého pohybu, dlouho hlasitě pískal a odhodlaně bojoval s překážkou.

03.02.2014

Štěňátka jsou už docela čilá, ovšem jejich hlavní životní náplní je sání maminčina mléka a spánek.

02.02.2014

Dassi začala spontánně, i když jenom na chviličku, opouštět porodní box. Stále je hodně ostražitá, ale už mnohem klidnější. Fergano je stále největší pejsek, ostatní 3 sourozenci pomalu srovnali váhu.

Štěňátka dostala krásné hračky (pejskové myšky a fenka hnědého potkana).

01.02.2014

Štěňátka během 3 dnů pěkně přibrala. Dassince se dnes konečně vrátila chuť k jídlu, dobrovolně zatím štěňátka neopouští, takže s nimi tráví v porodním boxu veškerý čas. O štěňátka se stará dobře, jen jednou se na jednoho pejska zlobila, když se připlazil nebezpečně blízko k jejímu pamlsku.

30.01.2014

Všechna štěňátka váží dnes o chloupek více. Dassinka je zatím stále v porodním boxu a je velmi obtížné ji přesvědčit, aby se šla alespoň vyvenčit. Věřím, že za 2- 3 dny se to srovná. Moji manipulaci se štěňátky toleruje, ale nechce je za žádnou cenu ani na chviličku opustit.

29.01.2014

V časných ranních hodinách porodila Dassinka 4 štěňátka, nejprve 3 pejsky a nakonec fenečku. Do porodu, i když jsem ji ani na chvilku neopustila, jsem jí vůbec nezasahovala, jen vybavení prvního štěňátka si vyžádalo malou pomoc. Vše Dassi obstarala sama. Maminka i štěňátka jsou v pořádku, na štěňátkách jsem neshledala žádnou zjevnou vadu, všechna jsou v barvě divočáka.

Zde jsou noví členové rodiny Vormicelli:
1. štěňátko se narodilo ve 3.30 - pejsek Fergano Vormicelli, porodní váha 238 g
2. štěňátko se narodilo ve 3.45 - pejsek Fortis Vormicelli, porodní váha 184 g
3. štěňátko se narodilo ve 4.25 - pejsek Frupino Vormicelli, porodní váha 204 g
4. štěňátko se narodilo v 5.10   - fenka Festina Frodi Vormicelli, porodní váha 200 g




28.01.2014

Noc na dnešek už byla neklidná, po vydatné večeři, kterou ještě Dassinka snědla celou, často střídala místa odpočinku, občas hrabala, je ostřejší na Artemis i na Gaiu, často vrčí a i když je to její celkem častý projev, teď je frekvence a intenzita vrčení mnohem větší. Nyní je se mnou v práci, snídani si nevzala, odpočívá a vrčí. Tak uvidíme...

Nyní je 22.30 a stále čekáme. V práci byla Dassi ubytovaná v přepravce a v dlouhých intervalech vrčela a vrčela. Když jsem jí nabídla venčení, rezolutně odmítla. Stejně odmítla i maso, granulky, pribináček a vzala si jen kousek sýra. Domů běžela nadšeně, vrtěla proutkem a kulaté bříško vláčela sněhem.

26.01.2014

Máme úžasnou zprávu, otec očekávaných štěňátek Aero Minor Czech Originál se stal  res. Šampiónem šampiónů IV. FCI skupiny. Je to sympatický pes s velmi milou povahou.


 

Dassinka je stále klidná, hodně odpočívá, spí a dnes zase s velikou chutí snědla lehce povařené hovězí maso, jako svačinku si dala půlku lipánku, neodmítla ani sušený ovčí jícen. Z dnešní sněhové nadílky už se moc neradovala, před běháním venku dává teď přednost klidovému domácímu režimu.

25.01.2014

Dassi je březí 58. den, veliké bříško už omezuje její dříve čilý a elegantní pohyb. Dnes poprvé neměla chuť ani na syrové hovězí maso a pamlsky, které patřily k jejím oblíbeným, z jídelníčku postupně vypouští. Nakonec poobědvala granulky a k večeři měla vařené hovězí maso se zeleninou. Většinu dne odpočívá, střídá různé pelíšky a žádný už není dostatečně pohodlný. Je dobře hmatný jemný pohyb štěňátek. Včera jsem jí připravila porodnici, i když máme ještě pár dnů času.